Svetosavska nedelja i proslava dana Svetog Save

U školskoj 2018/2019. godini dan Svetog Save proslavljen je u crkvi Sveti arhangel Gavrilo, gde je obavljeno sečenje slavskog kolača. Liturgiji i sečenju kolača prisustvovali su gosti naše škole, učenici i zaposleni. Po završetku liturgije priređen je prigodan program u kojem su učestvovali učenici Škole za dizajn. Veroučiteljica Škole za dizajn Gordana Janković bila je domaćin slave, ali i organizator proslave. Takođe, vodila je i pripremu programa: recital i horsko izvođenje himne. Posluženje je bilo organizovano u parohijskom domu. Ove godine imali smo priliku da istovremeno budemo i domaćini i gosti slave. Pre postavljanja slavske trpeze veroučiteljica je uručila nagrade i patrijaršijske pohvalnice određenim učenicima i saradnicima.

U školi je bila realizovana Svetosavska nedelja, prema utvrđenom programu, od ponedeljka do petka neposredno pred 27. januar. Program su sastavile Gordana Janković i Kristina Knežević. Svetosavska nedelja otvorena je predavanjem veroučiteljice o krsnoj slavi i načinu slavljenja u 21. veku kod nas. Ostatak programa, koji se odvijao svakodnevno, bio je posvećen zadužbinama Nemanjića. Program Svetosavske nedelje realizovan je kroz emitovanje video-materijala i diskusije u školskoj galeriji. Svetosavska nedelja zatvorena je kvizom znanja. Učestvovalo je 27 učenika (9 grupa od po 3 učenika). Filip Savković 3ID, Rošulj Irina 3G i Daničić Jovana 3ID, kao članovi pobedničkog tima, nagrađeni su knjigama. Kviz znanja sastavile su Anđelina Marinković i Smiljka Kocić. Direktorka Vesna Prcović, nastavnici i učenici prisustvovali su kvizu znanja i dodeli nagrada.

Nagrada za najbolji literarni rad, odlukom nastavnika srpskog jezika (Stručnog veća), dodeljena je Filipu Savkoviću. Pred početak kviza Filipu je uručena nagrada i rad je pročitan pred učenicima.

Zahvaljujemo se sveštenicima Gavrilovskog hrama na gostoprimstvu, svima koji su osetili i podržali dobru radnu atmosferu, gospodinu Dušanu Jovanoviću, svim učenicima u organizaciji celokupnog programa, horskim pevačima, recitatorima, kao i svima koji su svojim prisustvom ulepšali sve događaje kroz Svetosavsku nedelju i samu proslavu Savindana.

Navodimo utiske nagrađenog učenika i nagrađeni literarni rad:

Često volim da opisujem mistične i veličanstvene ličnosti, slikare, kompozitore, naučnike,... Ovih dana pažnju posvećujemo Svetom Savi, te sam dobio priliku da napišem tekst o mojim utiscima i razmišljanjima vezanim za važna dela prvog srpskog prosvetitelja. Akcenat stavljam na odlučnost mladog Nemanjića i na vanvremenske vrednosti koje će uticati na novu civilizaciju.

Zatim, drago mi je da u našoj školi postoji Svetosavski kviz, prilika da se mladi svet okupi i pokaže znanje iz književnosti, istorije, istorije umetnosti,... Divno je što se odazvao veliki broj učenika (većinom iz prve godine).

O Svetom Savi i budućnosti čovečanstva

Dugo sedim i razmišljam o delima mladog Rastka Nemanjića, o njegovoj odlučnosti da napusti dvor, da se odvoji od svih povlastica ovozemaljskog života, da zanemari svoju mladost i lepotu.

Da li se uplašio? Кakva dela su prethodila tome? Usledio je veliki duhovni preokret, pojavila se želja za nečim, naizgled neobjašnjivim.

Mogu da pretpostavim da je u pitanju određena svetlost, ona mistična, čista svetlost čiji zraci jasno obasjavaju ljudski lik, bez mešanja sa tamom i senkama.


Bilo bi zanimljivo videti kako bi Кaravađo doživeo lik mladog Nemanjića. Zamislite mračnu pozadinu i osvetljeni lik mladog čoveka koji doživljava duhovni preobražaj, pre nego što donese odluku da se zamonaši.

Zamišljam kako bi Dvoržak mogao da dočara veličinu tog trenutka kroz svoju muzičku kompoziciju, ali i da nagovesti težak monaški život i buduće podvige...

Moje razmišljanje me dalje vodi do Nikole Tesle.

Sveti Sava i Nikola Tesla su dve različite ličnosti,no ipak sa sličnim idejama o širenju svetlosti, znanja i ljubavi među ljudima. Sveti Sava je u ljude usadio klicu prosvećivanja i duhovnog mira, a Tesla je kroz produhovljenu nauku dao smernice za razvijanje te klice u nešto najlepše.

Sledeća misao je nova civilizacija. Svima nam je data mogućnost da nastavimo da gradimo novu civilizaciju, „Teslijanu“- na temeljima koje su postavili Sveti Sava i Nikola Tesla. To su temelji sačinjeni od moralnih zakona fizike, međusobnog poštovanja i nepresušne ljubavi prema čovečanstvu.

Sveti Sava je „hodio pravo i ispravljao puteve svoje“ da bismo mi danas bili dostojni te čiste svetlosti koja je povela njega , kao što može povesti ceo ljudski rod ka usavršavanju, prosvećivanju i služenju dobru.

Filip Savković, III/id