Umetnička kolonija „Riznica umetnosti i duhovnosti”, Soko-grad

Treća umetnička kolonija „Soko–grad” realizovana je od 24. do 29. juna, sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva, vladike Lavrentija. Domaćin kolonije bila je Škola primenjenih umetnosti iz Šapca.

U predivnom ambijentu manastira i okoline boravilo je i stvaralo 25 učenika i 7 nastavnika – mentora umetničkih škola iz Šapca, Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Užica i Niša. Cilj Kolonije je da se galerija i planirana muzejska postavka oplemene radovima nastalim u lepoti i miru manastirskog kompleksa i okruženja nesvakidašnje lepote, pri čemu bi učesnicu inspiraciju pronalazili u sveukupnom srpskom kulturnom i duhovnom nasleđu.

Velikim trudom, ličnim zalaganjem i pozitivnom energijom, Koloniju je organizovala i podržala direktorka Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, gđa Nevenka Đokić, koja nas je i ovoga puta obradovala svojim dolaskom.

Učesnice Kolonije iz Škole za Dizajn bile su Ana Simidžija, Marija Kuruzović i Anica Blagojević (III lt) i Milica Jovanović (III g). Radovi učesnika Kolonije biće izloženi u Školi primenjenih umetnosti iz Šapca, a zatim i u svim školama učesnicama, po dogovoru. Izložba bi trebalo da se realizuje krajem 2019. god. Posle toga, postaće deo stalne muzejske postavke „Riznica srpske duhovnosti“.
Učesnice Škole za dizajn su svojim radom, ponašanjem i zalaganjem opravdale učešće i predstavile se u najboljem svetlu. Učestvovale su u svim planiranim i vanrednim aktivnostima, vredno radile i ostvarile odličan odnos sa ostalim učesnicima. Aktivno su učestvovale u kreiranje pozitivne i vedre radne atmosfere (uz skromnu pomoć svoje profesorke Gordane Janković).

Naziv projekta: Muzejska postavka „Riznica srpske duhovnosti“
Nosilac projekta: Eparhija šabačka, Manastir sv. Nikolaj Srpski
Lokacija realizacije projekta: Manastir sv. Nikolaj Srpski, Sokolska planina kod Ljubovije
Odgovorni urednik projekta: Njegovo preosveštenstvo, episkop šabački, g. Lavrentije