Lampama osvajaju Evropu

U Školi za dizajn na Dedinju učenici originalnim radovima krče put do tržišta u inostranstvu. Sve što zamisle mogu i da isprojektuju i naprave u tri dimenzije.


Mladi, talentovani i uspešni - ovako bi se najkraće opisali đaci koji su pre svog punoletstva uspeli da dizajniraju i patentiraju proizvode koji će se prodavati na evropskom tržištu! Lampe, igračke i stereo-uređaji samo su neki od predmeta iz radionice Škole za dizajn u Krupanjskoj ulici na Senjaku.

Iz škole sa tradicijom dugom pola veka izašle su mnogobrojne generacije diplomiranih dizajnera ambalaže, grafike i industrijskih proizvoda tekstila. Pojedini maturski radovi nisu prošli nezapaženo, pa je tako lampa jednog učenika predložena firmi "Ikea".

- Lampa koju je dizajnirao Ljubomir Brđić (19) predložena je za idejno rešenje firmi "Ikea", dok je Stefan Gajić (19) dizajnirao led-lampu koja je duplo lakša od svih dosadašnjih, troši manje energije i ne zagreva se prilikom korišćenja - kaže direktorka škole Jelena Medaković.

Hodnik ispred učionice koji predstavlja imitaciju centra Londona, slavine sa podešavanjem temperature i igračke koje će biti izvožene na tržište Evropske unije nastali su u radionici ove škole.

- Dizajnirale smo igračke za decu od tri do pet godina, koje su ekološke i izrađuju se od drveta. One se trenutno prave u Kini, prodavaće se u "Laguni" i izvoziće se na evropsko tržište - kaže Marija Miletić, učenica.

Kako ponosno ističu đaci ove škole, sve što zamisle mogu i da isprojektuju i naprave u tri dimenzije. "Mlade snage" ove škole na ovaj način vežbaju i stiču iskustvo u budućim poslovima.

- Prvo idejno rešenje koje smo radili je stalak za mobilni telefon koji je istovremeno stereo-uređaj - kažu Boris Šturac i Matija Jevtić. - Trenutno radimo na kućnom i kancelarijskom nameštaju.


http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:663296-Lampama-osvajaju-Evropu